funkcja
incom: −( x2 + 2) ( x−2) = −5 (x+1) 2
proszę o rozwiązanie
12 cze 21:11
sushi_ gg6397228:
na dzien dobry mozna usunac minusy przed nawiasami
lewa strona: przemnozyc nawiasy
prawa strona: wzorek skroconego mnozenia
12 cze 21:13
incom: chciałam sprawdzic wynic
12 cze 21:14
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia to sie sprawadzi
12 cze 21:15
incom: o to chodzi ze nie rozumiem.
12 cze 21:22
sushi_ gg6397228:
to czemu napisalas, że chcesz sprawdzić wynik ?
12 cze 21:23
incom: no bo pisałam i zatrzymałam sie w połowie, i bez sensu żeby to pisac jak jest źle, pomożesZ?
12 cze 21:24
sushi_ gg6397228:
zapisz wg wskazowki lewa strone
12 cze 21:26
sushi_ gg6397228:
zaraz bedzie mundial i nici z pomagania, wiec sie sprężaj
12 cze 21:32
Hajtowy:
5(x+1)
2=−(x−2)(x
2+2)
5(x
2+2x+1)=−(x
3+2x−2x
2−4)
Dalej chyba dasz rade
12 cze 21:34
incom: nie wiem czy ok ale delta wyszła 4.

dziękuje za pomoc

miłego oglądania mundialu
12 cze 21:47
Hajtowy:
....
5x2+10x+5 = −x3+2x2−2x+4
x3+3x2+12x+1=0
(x+1)3+9(x+1)−9=0
No i odp.
12 cze 21:52