Własności funkcji
Diana: Funkcje f(x) = (a – x)2 oraz g(x) = x2 – 8, gdzie x∊R, przyjmują tę samą wartość dla
argumentu 3.
a) Wykaż, że istnieją dwie wartości parametru a, spełniające warunki zadania.
b) Dla wyznaczonej większej wartości parametru a oblicz najmniejszą oraz największą wartość
funkcji f w przedziale <2, 5>.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu lub wskazówki
12 cze 21:01
sushi_ gg6397228:
podstaw pod "x" liczbę "3" i wylicz g(x)
12 cze 21:03
Diana: Robię to tak:
33−8=1
(a−3)2=12
a−3=1
a=−2
Nie jestem pewna czy dobrze, ale tak czy siak nie jestem w stanie pokazać, że mogą być dwie
opcje a.
12 cze 21:17
sushi_ gg6397228:
g(3)= 32−8
g(3)=....
12 cze 21:18
Diana: g(3)=1 ale co mi to daje?
12 cze 21:19
sushi_ gg6397228:
(a−3)2= 1
wiec kasując "potęgi" musi pojawić się wartość bezwzględna
12 cze 21:20
Janek191:
( a − 3)2 = 32 − 8 = 1
a − 3 = − 1 lub a − 3 = 1
a = − 1 + 3 = 2 lub a = 1 + 3 = 4
============================
12 cze 21:22
Diana: Czyli |a−3|=1 a=2 v a=4 ?
12 cze 21:24
sushi_ gg6397228:
tak
12 cze 21:26
Diana: Takiej właśnie konstruktywnej pomocy szukałam, dzięki
12 cze 21:41