rozkład na czynniki wielomianów
aparatka: Witam mam problem z zadaniami tego typu , mogłby ktoś przykładowo rozwiązac ten przykład ?
Bardzo prosze i juz z góry dziekuje

rozłóż wielomian na czynniki:
W(x) = x
3(x
2+2)
2 − 9x
12 cze 20:50
sushi_ gg6397228:
wyciagnij "x" przed nawias
12 cze 20:51
aparatka: znaczy juz udało mi sie dobrnąc do momentu
x( x ( x2+2)−3)( x ( x2+2)+3)
12 cze 20:57
sushi_ gg6397228:
x ( x2+2)−3=....
x ( x2+2)+3=...
12 cze 20:59
pigor: ..., no to dalej np. tak :
...=
x (x(x2+2)−3) (x(x2+2)+3) = x (x
3+2x−3) (x
3+2x+3)=
= x (x
3−x
2+x
2−x+3x−3) (x
3+x
2−x
2−x+3x+3)=
= x [x
2(x−1)+x(x−1)+3(x−1)] [(x
2(x+1)−x(x+1)+3(x+1)]=
= x (x−1)(x
2+x+3) (x+1)(x
2−x+3)=
x(x−1)(x+1)(x2+x+3)(x+1)(x2−x+3) .
12 cze 21:17
pigor: ..., oczywiście wyrzuć (x+1) z środka ... wyniku ; przepraszam
12 cze 21:19
aparatka: oo dziekuje bardzo za pomoc
12 cze 21:27