RÓWNANIA DIOFANTYCZNE
Bambo: Rozwiąż
126x+96y=12
12 cze 20:44
ICSP: Na początek podziel przez 6
12 cze 20:57
Bambo: Co potem po NWD
12 cze 21:20
Janek191:
126 x + 96 y = 12 / : 6
21 x + 16 y = 2
−−−−−−−−−
Dla x
0 = 10 mamy y
0 = − 13
oraz
| | a | | 21 | |
a1 = |
| = |
| = 21 |
| | NWD(a; b) | | NWD(21;16) | |
| | b | | 16 | |
b1 = |
| = |
| = 16 |
| | NWD(a; b) | | NWD( 21; 16) | |
Rozwiązania dane są wzorami:
x = x
0 + b
1*t
y = y
0 − a
1*t
czyli
x = 10 + 16*t
y = − 13 − 21*t, gdzie t − dowolna liczba całkowita
============
13 cze 21:38