Wykonaj działania, wynik doprowadź do najprostszej postaci. Podaj dziedzine
Michał: Proszę o pomoc. Z moich obliczeń wynika, że to wyrażenie jest równe 5(x+1), ale mam ogromne
obawy, o poprawność, dlatego proszę o pomoc.
| 4x2 + 4 | | x2 − 2x + 1 | |
| : |
| |
| 4x + 4 | | 5x 2 − 5 | |
12 cze 20:08
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia + dziedzina
12 cze 20:17
frgtrg: 4x + 4 nie równa się 0 i to samo z drugim mianownikiem
12 cze 20:19
Michał:
| 4(x2+1) | | x+1 (z delty) | | x+1 | | 1 | | x+1 | | 5 | |
| : |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| 4(x+1) | | 5(x−1) | | 1 | | 5 | | 1 | | 1 | |
= 5x + 5 = 5(x+1)
Co do dziedziny to nie wiem za bardzo z którego ułamka (kroku) powinienem zaczerpnąć mianownik
do ≠0
12 cze 20:26
pigor: ...,
| 4x2+4 | | x2−2x+1 | | 4(x2+1) | | 5(x2−1) | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| 4x+4 | | 5x2−5 | | 4(x+1) | | (x−1)2 | |
| | x2+1 | | 5(x−1)(x+1) | |
gdzie x≠−1 i x≠1, to dalej = |
| * |
| = |
| | x+1 | | (x−1)2 | |
| | 5 | | 5(x2+1) | |
= x2+1 * |
| = |
| i dziedzina D=R\{−1,1}. ...  |
| | x−1 | | x−1 | |
12 cze 20:26
Michał: Niezmiernie dziękuje, pogubiłem potęgi i dzieliłem w jakiś niewytłumaczalnie nieudolny sposób.
Dziękuje serdecznie
12 cze 20:29