pochodne funkcji jednej zmiennej(obliczanie asymptot,monotoniczności,wklęsłości)
minnie: Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, POMOCY

!
znajdź asymptoty funkcji:
a) f(x) =
√x2−1
b) f(x) = xe
−x
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji:
c) f(x) =
13x
3 − x
2 − 15x + 1
d) f(x) = x
2 e
−x22
Znajdź przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji:
e) f(x) =
x3x2+12
f) f(x) = (1+x
2)e
x
7 lis 13:52
Nikka: miałaś pochodną ?
7 lis 14:10
minnie: miałam. to mam liczyć po kolei pochodne tego wszystkiego?
7 lis 14:26
Nikka: w zadaniu 2 i 3 możesz korzystać z pochodnej
7 lis 14:33
minnie: w c) wyszło mi f'(x) =x2−2x−15 i pierwiastki z tego x=5 i x=−3 .
w d) f'(x)=2x * e−x22 + e−x22 * −4x4 * x2 = 2x * e−x22 +
e−x22 * (−x3)
co dalej ?
7 lis 15:05
....: mozesz skorzystac z II pochodnej jezeli mialas i obliczyc pochodna ilorazu
7 lis 15:10
Nikka: w c) ok, tam gdzie pochodna jest większa od zera to funkcja jest rosnąca, tam gdzie mniejsza od
zera to malejąca − z tego co pamiętam tak się to odczytywało
7 lis 15:16
7 lis 15:17