dziedzina funkcji
Algebra: Jak wyznaczyc z tego dziedzine ?
2x−3x2−3x+2 zrobilem cos takiego :
x
2−3x+2=x
2+3x−6x+2=x(x+3)−2(3x+1) no i wyznaczajac dziedzine tej funkcji:
x(x+3)−2(3x+1)≠0 ale co z tym dalej


?/
12 cze 19:52
bezendu:
Nie wiem co Ty tworzysz ? Wystarczy rozwiązać równanie kwadratowe i tyle....
12 cze 19:53
Algebra: nie mialem jeszcze deltyΔ − a szkoooda
12 cze 19:59
razor: nie trzeba delty

x
2−3x+2 = x
2 − x − 2x + 2 = x(x−1) − 2(x−1) = (x−1)(x−2)
12 cze 20:00
Algebra: wiec (x−1)(x−2)≠0 ?
12 cze 20:13