Wielomiany
Basia: Rozwiąż rownanie |x3−3x2−9x+27| + |x3−13x+12| + |x4−81|=0 .
12 cze 19:44
bezendu:
x=3
12 cze 19:45
Kejt: miejsca 'zerowe' w wartościach bezwzględnych policzyłaś?
12 cze 19:45
12 cze 19:45
12 cze 19:45
bezendu:
ok.
12 cze 19:46
daras: robisz tu za wolontariastycznego admina
Piotrze?

a jak dalsza kariera, gdzie złożyłes wirtualne papiery ?
12 cze 19:48
Piotr 10: WAT lub PW.
Na razie to nie jestem w stanie pisac dobrze, mam trzy palce zlamane u prawej reki. Dzisiaj
sobie to w pracy zrobilem. Pokrywa od lasera mi spadła na palce ok. 25 kg. : (
12 cze 19:51
bezendu:
Piotr a meczyk dziś będziesz oglądać ?
12 cze 19:52
Piotr 10: bezendu zobacze jak bede sie czul. A Ty komu kubicujesz ?
12 cze 19:56
bezendu:
Niemcy, dziś obstawiałem meczyki
12 cze 20:15
Mila:
Piotrze, a szkolenie BHP było?
Życzę szybkiego powrotu do pełnej sprawności.
12 cze 20:30
bezendu:
Teraz szkolenie BHP odbywa się następująco: dzień dobry i podpis pod dokumentami
12 cze 20:36
Piotr 10: Ja fanem Hiszpanii jestem. Mila było, ale takie jak kolega wyzej napisał. Dziękuję
12 cze 20:43
pigor: ..., lewa strona tego równania to suma wartości bezwzględnych,
więc jest ono równoważne koniunkcji (układowi) 3−ech równań,
mianowicie
|x
3−3x
2−9x+27|+|x
3−13x+12|+|x
4−81|= 0 ⇔
⇔ x
3−3x
2−9x+27=0 i x
3−13x+12=0 i x
4−81=0 ⇔
⇔ x
2(x−3)−9(x−3)=0 i x
3−3x
2+3x
2−9x−4x+12=0 i x
4=3
4 ⇔
⇔ (x−3)(x
2−9)=0 i x
2(x−3)+3x(x−3)−4(x−3)=0 i |x|=3 ⇔
⇔ (x−3)
2(x+3)=0 i (x−3)(x
2+3x−4)=0 i x=±3 ⇔
⇔ (
x=3 v x=−3) i (
x=3 v x=−4 v x=1) i (x=−3 v
x=3} ⇔
x=3.
12 cze 20:44
bezendu:
Takie też miałem.
12 cze 20:49
daras: Piotrze 10to współczuję ale aż 25 kg

, ja nawet jak na armacie azotowej robiłem, to
nie było takich pokryw za to stół z blatem marmurowym−około tony
12 cze 21:23
Piotr 10: Tak, pracowałem tam przeszło tydzień i bum
13 cze 19:24
Mila:
Hiszpania wygrywa!
13 cze 21:28