ciągi matura
Marta: to znowu ja.

dany jest ciąg (a
n) okreslony wzorem a
n= −4n + 28 , n≥1
a)dla jakich n zachodzi rownosc 21a
n = a
1 + a
2 + ... + a
n+1?
b)oblicz sume 50 poczatkowych wyrazow ciagu (a
n), ktore sa ujemne i podzielne przez 12
dziekuje z góry
12 cze 19:34
12 cze 19:36
Kejt:
a)
| | a1 + an+1 | |
Sn+1 = |
| * (n+1) |
| | 2 | |
a
n = −4n + 28
a
1 = −4 + 28 = 24
a
n+1 = −4(n+1) + 28 = −4n −4 + 28 = −4n + 24
| | 24 + −4n + 24 | |
21 * (−4n+28) = |
| * (n+1) |
| | 2 | |
i zostaje n do wyliczenia
12 cze 19:40
Janek191:
a1 = −4*1 + 28 = 24
an +1 = − 4*( n + 1) + 28 = − 4n − 4 + 28 = − 4n + 24
Mamy
21*( − 4n + 28) = Sn + (− 4n + 24)
12 cze 19:40
Marta: a) czyli 21(−4n+28) = 21 u wyliczyć n?
b)to okej, a ktore sa ujemne i podzielne przez 12?
12 cze 19:40
Marta: dziekuje. za a
12 cze 19:40