wyznacz przedziały monotonicznosci i ekstreme:
Ola: mam takie zadanie, wyznacz przedziały monotonicznosci i ekstreme:
A) f(x)=x4 − 4x3 +4x2
obliczam: f'(x) = (x4−4x3+4x2)' = (x4)' − (4x3)' + (4x2)' = 1 * 4x3 − 4 * 3x2 + 4* 2x
=
= 4x3 − 12x2 + 8x
co moge z tym jeszcze zrobic?
12 cze 19:30
12 cze 19:31
Ola: tzn 4x(x
2−12x +8) =0
z tego wyliczam Δ
Δ=12
2−4*1*8
Δ= 144−32
Δ= 112
i dalej co?
4x * 112 = 0 ?
Nie umiem matmy

wiec pewnych rzeczy nie widze, gdzie niby jest to oczywiste
13 cze 11:16
Ola: albo
4x3 − 12x2 + 8x =0 : 4x
x2 − 3x + 2
i z tego Δ
Δ=32 − 4*1*2
Δ=9−8
Δ=1
co dalej? nie wylicze z tego x1 ani x2 bo nie mam √
13 cze 11:29
wredulus_pospolitus:
blagam ... jak Ty liceum skończyłaś

jak Ty maturę zdalaś

Δ=1 −>
√Δ =
√1 = 1
13 cze 11:37
Ola: zle delte obliczyłam powinno byc:
Δ= −b / 2a
Δ= −12 / 2*1
Δ= −6
f ↘ w (−∞,−6)
f↗ w ( −6, ∞)
f min (−6)
dobrze to teraz zrobiłam?
13 cze 11:45
Ola: wreduluspospolitus − jesli nie pomagasz nie wystawiaj takich komentarzy, po to jest te forum
żeby sie pytac.
13 cze 11:46
J:
Masakra. Przecież Ty zupełnie mylisz pojęcia.
Po co obliczałaś pierwszą pochodną ?
13 cze 11:48
Ola: po to zeby pozniej obliczyc monotonicznosci i ekstreme
13 cze 11:58
J: To na razie zostaw w spokoju "ekstreme". Poszukamy miejsc zerowych pochodnej:
f'(x) = 4x3 −12x2 + 8x = 4x(x2 − 3x + 2).... Δ = 1 ... teraz policz x1 oraz x2
13 cze 12:08
wredulus_pospolitus:
o ja pierdolę −−− co to ma być: Δ= −b / 2a
13 cze 12:09
J: Chyba odcięta wierzchołka paraboli ..

, ale nie jestem pewien.
13 cze 12:13
Ola:
x1= −2
x2= −1
13 cze 12:16
J: Żle ..pokaż obliczenia.
13 cze 12:26
Ola:
x1 =
−b−√Δ2a
x1=
−42
x1=−2
x2=
−3+12
x2=
−22
x2= −1
13 cze 12:34
Hajtowy: x=0 v x=1 v x=2 ...
13 cze 12:38
Hajtowy: Nie wiem czy wiesz, ale − i − daje +

Poza tym...
4x(x
2 − 3x + 2) ⇒ x=0 v x=1 v x=2
| | c | |
bo ... x2 − 3x + 2 ⇒ a+b+c=0 ⇒ x=1 v x= |
| |
| | a | |
13 cze 12:39
J: Masz już miejsca zerowe pochodnej ... teraz naszkicuj jej wykres ( tzw."wężyk") .. potrafisz ?
13 cze 12:41
Ola: ok dzieki Hajtowy
13 cze 12:42