umie ktoś to obliczyć
DAGMARRI: W trapezie , którego podstawy mają długość10cm i 4cm,miary kątów przy dłuższej podstawie
wynoszą 45° i 30°. Oblicz pole trapezu
12 cze 18:59
5-latek: Umie , a umiesz zrobic rysunek i oznaczyc dane z zadania ? Wtedy bedzie wqszystko widac
poza tym przyponij sobie z gimnazajun o trojkatach prostokatnych 45,45 90 stopni i 30 60 90
stopni jak sie liczy boki w takich trojkatach
Takze jaki jest wzor na pole trapezu?
12 cze 19:06
Eta:

a=10, b= 4
h+h
√3+4=10 ⇒ h(
√3+1)=6 /*(
√3−1) ⇒ 2h= 6(
√3−1) ⇒
h=3(√3−1)
13 cze 00:23