szeregi
Karolina : | | 1 | |
Dana jest funkcja |
| Wyznaczyć promień zbieżności badź zakres zbieżności |
| | 1+x2 | |
12 cze 18:56
Karolina : Mam problem z wyznaczeniem promienia zbieznosci... Na poczatku licze f(0) nastepnie f'(0) f"(0)
i tak dalej i wychodza kolejno wartosc 1,−2,8,−48
Wedlug mnie , wzor ogolny na pochodna bedzie wysgladal nastepujaco
(−1)n *n! * 2n
12 cze 19:04
Karolina : wzor na rozwiniecie funkcji jest nastepujacy
f(x)~f(0)+f'(0)/1!* x1 +f"(0)/2!*x2.... czyli suma od zera do nieskoncozsci f pochodna z n
(0) *xn/n!
podstawiajac moj wzor, na wzor pochodnej w f(0) cos mi nie wychodzi..
12 cze 19:08
12 cze 19:23
Karolina : a jestes to w stanie wyprowadzic ? do tej postaci ? ppoprzez pochodne ? bo dalej to juz
potrafie poradzic sobie z zadaniem

Bede bardzo wdzieczna
12 cze 19:28
Karolina : skad bierze sie potęga 2n przy x ?
12 cze 19:31
Godzio:
Takie proste ułamki bardzo łatwo się wyprowadza:
| 1 | | 1 | |
| = |
| = ∑n=0∞(−x2)n = ∑n=0∞(−1)nx2n |
| 1 + x2 | | 1 − (−x2) | |
12 cze 19:32
Karolina : Zuwazylam, to na wykladzie, ale jednak na egzaminie , musze skorzystac z wzoru :< i "nie
oszukiwac" zauwazajac takie zaleznosci
12 cze 19:34
Godzio:
No ale to akurat jest normalne rozwiązanie, przez pochodne ciężko jest coś takiego zauważyć.
12 cze 19:36
Karolina : Z gory mam narzucone , zrobienie tego pochodnymi :<
12 cze 19:37
Karolina : Prosze, sprobujecie pochodnymi, bo ja pewnie popelnilam jakis blad, przy ich liczeniu ^^
12 cze 19:38
12 cze 19:40
Godzio:
Ehh, gdyby to jeszcze miało coś na celu

W matematyce chodzi o to, żeby jak najprościej
zrobić a nie dookoła świata

f
I(0) = 0
f
II(0) = −10 + 8 = −2
f
III(0) = 0
f
IV(0) = 40 − 48 = 24
f
V(0) = 0
f
VI(0) = −720
| | f'(0) | | f'(0) | | f'(0) | | f'(0) | |
f(x) = f(0) + |
| * x + |
| * x2 + |
| * x3 + |
| * x4 + |
| | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | |
...
| | 2 | | 24 | | 720 | |
f(x) = 1 − |
| x2 + |
| x4 − |
| x6 + ... |
| | 2! | | 4! | | 5! | |
Mamy ciąg:
1,−2,24,−720 mamy
1 = 1 * 0!
−2 = (−1) * 2!
24 = 1 * 4!
−720 = (−1) * 6!
Wniosek: f
2n(0) = n! oraz f
2n + 1(0) = 0
f(x) = ∑
n=0∞(−1)
nx
2n (silnie się skracają)
12 cze 19:57
Godzio:
Poprawka:
f2n(0) = (−1)n(2n)!
12 cze 19:59
Karolina : a dlaczego w poprawce 2n
12 cze 20:19
Karolina : z n! jak bylo wczensiej juz wsyzstko sie zgadza, dzieki bardzo

za pomoc
12 cze 20:27