chemia
nie mam pojęcia : wiem, że to chemia, ale może jest tu ktoś inteligenty z tego pięknego przedmiotu ?w wyniku
spalania 3g związku chemicznego otrzymano 8,8g CO2, 5,4g masa H2O 1dm 3 par tego związku w
warunkach normalnych
12 cze 18:11
nie mam pojęcia : bo zrobiłam o połowy i cos mi chyba nie wyszlo
12 cze 18:11
nie mam pojęcia : proszę o pomoc
12 cze 19:08
Piotr 10: napisz to porzadnie i pokaz swoje 'dzielo'
12 cze 19:09
Mateusz:
No wlasnie 1dm
3 tego węglowodoru ile wazy w warunkch normalnych? jest to kluczowe bez tego
moge ustalic wzor elementarny( nie rzeczywisty)
| | 8,8g CO2 | |
nC= |
| =0,2 mol |
| | 44g*mol−1 | |
| | 5,4g | |
nH=2* |
| =0,6 mol |
| | 18g*mol−1 | |
n
C:n
H= 2:6 = 1:3 →CH
3
zeby dowiedziec sie jaki to węglowodor trzeba ustalic wzor rzeczywisty:
| | masa molowa węglowodoru | |
(CH3)z gdzie z= |
| |
| | MCH3 | |
12 cze 19:26
daras:
12 cze 19:42
Mateusz: Brawa to wielka sprawa !
12 cze 19:46
nie mam pojęcia : w warunkach normalnych 1,34 g
12 cze 22:53
Mateusz: no to na podstawie tego liczysz ile wazy w 22,4dm3 i masz mase molową związku.
13 cze 07:27