ciągi matura równanie
Marta: Rozwiąż równanie ||x−a|−b|=2 gdzie a jest czwartym, a b − piątym wyrazem ciągu określonego
rekurencyjnie: a1=−5, an=an−1 + 2
12 cze 18:05
Marta: po prostu, że a2=−5+2=−3, a potem:
a3=−3+2=−1
a4=−1+2=1
a5=1+2=3 i potem podstawić?
12 cze 18:08
Kaja: a2=−5+2=−3
a3=−1
a4=−1+2=1
a5=3
||x−1|−3|=2
|x−1|−3=2 lub |x−1|−3=−2
|x−1|=5 |x−1|=1
x=6 lub x=−4 x=2 lub x=0
12 cze 18:10
Marta: i wychodzi, że x=6 v x = −4 v x = 2 v x=0 ?
12 cze 18:10
Marta: aah, okej, już sama wpadłam na pomysł
12 cze 18:10