głębokość zanurzenia
ZosiaZamoyska:

Hejka!
Mam zadanko (znowu z infy):
Przy bezwietrznej pogodzie prosty kwiat wystaje A centymetrów ponad powierzchię wody. Gdy
zawieje silny
wiatr, kwiat zanurza się B centymetrów dalej. Łodyga pozostaje prosta. Obliczcie głębokość wody
w miejscu,
gdzie rośnie ten kwiat.
Dla A=1 i B=3 odpowiedź to 4...
Ktoś rozumie?
Z tego co ja zrozumiałam wywnioskowałam że chyba chodzi o coś takiego, jak narysowałam, czarny
to przy bezwietrznej pogodzie, niebieski po zawianiu wiatru.
Czyli czerwone to A, różowe B...
12 cze 18:03
Janek191:
Tak

x − wysokość kwiatu
Z Tw. Pitagorasa mamy
( x − 1)
2 + 3
2 = x
2
x
2 − 2x + 1 − x
2 + 9 = 0
−2x + 10 = 0
x = 5
Głębokość wody : x − 1 = 5 − 1 = 4
===========================
Ładne nazwisko
12 cze 19:07
ZosiaZamoyska: Dziękuję bardzo za rozwiązanie

======================================
Nazwisko nie moje, jedynie "przydomek artystyczny"

(Wszędzie mnie można znaleźć pod takim nickiem

)
Ale dziękuję
12 cze 19:26
daras: a już myślałęm, ż ebędę dawał korki TEJ Zamoyskiej
12 cze 19:37