Ciągi - zadanie maturalne
Jakub: Rozwiąż nierówność, jeżeli jej lewa strona jest suma kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego
| 2x | | 6x | | 98x | |
| + |
| + ... + |
| ≥ 625 |
| 3x−1 | | 3x−1 | | 3x−1 | |
Znalazłem rozwiązanie tego zadania na dwóch forach i na dwóch forach wyniki się różniły.
Próbowałem to robić tak, lecz nie wiem czy jest to dobrze:
a
n = a1 + (n − 1) * r
| 98x | | 2x | | 4x | |
| = |
| + (n − 1) * |
| |
| 3x−1 | | 3x−1 | | 3x−1 | |
Przychodzi moment, gdy jest 100x = 4xn, czy mogę skrócić 'x'? Wtedy wychodziłoby 'n', ale nie
wiem czy tak można.
Jeśli tak można, wtedy wychodzi n = 25.
a
1 + a
x / 2 ≥ 625
A teraz wynik trochę dziwny, bo: x ≤ 0,34
Pomocy!
Jakub: Boże, teraz spostrzegłem, jak napisałem... Nie pomnożyłem przez 'n' w lewej stronie równania.
Dzięki mimo wszystko.