Wyznacz wartość ciągu.
xyz: Witam, pilne na teraz

Które wyrazy ciągu an=n
2 −2n −2 są równe 1 ?
Nie mogę się doliczyć ;C
12 cze 17:38
ICSP: To pokaż jak liczysz
12 cze 17:39
J: Liczy na gotowca ...
12 cze 17:39
J: To można policzyć w pamięci...
12 cze 17:43
xyz: Wcale nie

Mi wychodzi z równiaa n
2 −2n −2 =1 daje 1 na lewą stronę liczę deltę i wychodzi mi n1= −2−4 /
2 = −1
N2= −2+4 /2 = 1
Tylko że jak się robi sprawdzenie, i podstawi się a1= 1
2 − 2*1 −2 = −3 a nie powinno :X
12 cze 17:46
J: Żle liczysz : Δ = 4 ... teraz policz n1 i n2
12 cze 17:47
Godzio:
Zły wzór na n
1 in
2 (delta akurat dobrze

)
12 cze 17:48
J: Tak .. Δ ma dobrze.
12 cze 17:50
Janek191:
n2 − 2n − 2 = 1
n2 − 2n − 3 = 0
( n − 3)*( n + 1) = 0
n = 3
=====
12 cze 17:50
xyz: Matematyka ciężką jest ...
Jak z tego n2 − 2n − 3 = 0 dotrzeć do tego
( n − 3)*( n + 1) = 0

Z góry dziękuję
12 cze 17:55
Godzio:
Trzeba nabrać wprawy, żeby to szybko zamieniać, lepiej się tym nie przejmuj, wystarczy, że
policzysz deltę i pierwiastki bez błędu
12 cze 17:56
Janek191:
Takie rachunki wykonuje się w pamięci lub liczy się Δ oraz n
1 i n
2
n
2 − 2n − 3 = 0
Δ = (−2)
2 − 4*1*(−3) = 16
√Δ = 4
| | 2 − 4 | | −2 | |
n1 = |
| = |
| = − 1 ∉ ℕ+ |
| | 2 | | 2 | |
Odp. a
3
========
12 cze 17:59
xyz: Aa dzięki, już wiem gdzie się machnąłem
12 cze 18:10