Dla jakich wartości zbiór jest jednoelementowy
MWX: Witam, chciałbym prosić o pomoc przy tym zadanku, nie wiem jak rozpocząć jego rozwiązanie.
Dla jakich wartości parametru m zbiór wartości funkcji f(x)=(3−5m)x−4m jest jednoelementowy?
12 cze 17:05
Godzio:
Innymi słowy, kiedy funkcja jest stała?
12 cze 17:06
MWX: chodzi o określenie wartości m dla której zbiór jest jednoelementowy.
12 cze 17:06
Godzio:
Rozumiem

Napisałem jak to należy rozumieć inaczej (łatwiej)
ZW = { a } ⇒ f(x) = a (czyli funkcja stała)
Teraz pytanie do Ciebie kiedy ta funkcja jest stała.
12 cze 17:08
J: współczynnik kierunkowy prostej musi być równy 0
12 cze 17:08
J: Pospieszyłem się...
12 cze 17:09
MWX: ok dziękuje chyba rozumiem
12 cze 17:10