przedzial funkcji
mw8: Prosze o pomoc !
Podaj maxymalny przedzial w ktorym funkcja f(x)=2 (x+4) 2 + 3 jest rosnaca.
12 cze 16:22
Patronus: Skoro funkcja jest w tej postaci to łatwo mozna odczytać współrzędne wierzchołka : W (−4,3)
Funkcja ma współczynnik przy x2 dodatni zatem ramiona skierowane w górę. Czyli jest rosnąca po
prawo od wierzchołka;
f↑ dla x∊ (−4;∞)
12 cze 16:28
Piotr 10: x=−4 tez wlicza sie , bo chodzi o max przedzail
12 cze 16:29
Mila:

Najlepiej narysuj, albo odczytujesz z postaci kanonicznej
(−4,3) wsp. wierzchołka paraboli.
W wierzchołku paraboli zmienia sie monotoniczność funkcji kwadratowej
x
w=−4
Parabola skierowana do góry
dla x≥−4 funckja rosnąca ⇔
dla x∊<−4,
∞) f(x)↑
12 cze 16:29