Zagadka
Seta222: 1/e*ln1/e−1/e =
Jaki to bd wynik i dlaczego lne=1 to wiem ale tego wyżej nie mogę rozkminić
12 cze 16:19
12 cze 16:20
12 cze 16:24
Seta222: 1e * ln
1e −
1e =
12 cze 16:30
Seta222: już napisałem chodziło mi o taki zapis jak zamieściłem post wyżej
12 cze 16:31
12 cze 16:34
Seta222: No niestety nie , bo analizowałem przykład z wykładów i tam wyszło −
2e
12 cze 16:38
zombi: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | −2 | |
| *ln( |
| ) − |
| = |
| *(−1) − |
| = |
| |
| e | | e | | e | | e | | e | | e | |
12 cze 16:40
J: Tak racja ... pomyliłem się...
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
= |
| *(ln(1/e) − 1) = |
| (ln(1/e) − lne) = |
| *lne−2 = − |
| |
| | e | | e | | e | | e | |
12 cze 16:43
Seta222: Czyli co wniosek z tego , że lne= 1 a ln
1e = − 1
12 cze 16:48
zombi: Podstawowe własności logarytmów.
12 cze 16:51
J:
Podobnie: logaa = 1 , lgaa−1 = − 1
12 cze 16:54