pierwistaek n-tego stopnia, studia
inna: Oblicz
4√80,27 bez użycia kalkulatora do 4 miejsc po przecinku, prosze o wytłumaczenie.
12 cze 14:33
razor: f(x
0 + Δx) ≈ f(x
0) + f'(x
0)*Δx
f(x) =
4√x
| | 1 | |
f'(x) = (x14)' = |
| x−34 |
| | 4 | |
Δx = 80,27−81 = −0,73
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(81) = |
| 81−34 = |
| 34−34 = |
| 3−3 = |
| * |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 27 | |
| | 1 | |
f(81−0,73) ≈ f(81) − f'(81)(0,73) = 3 − |
| *0,73 ≈ 2,9932 |
| | 108 | |
12 cze 14:41
MQ: Prawdopodobnie chodzi o rozwinięcie w szereg Taylora.
Proponuję wokół liczby 81, bo 81=34
12 cze 14:41
inna: Dziękuję

!
12 cze 15:10