rownania i nierownosci
kasiek: mam banalne zadanie.. rozwiazalam je.. ale jeden z x zle mi wychodzi... iloczyn dwoch liczb
naturalnych z ktorych jedna jest wieksza od drugiej o 2 jest rowny 15. jakie to liczny wyszlo
mi x=−5 i x=3 a ma byc x=5 i x=3 prosze o pomoc
7 lis 13:44
godzio187: x*(x+2)=15 x∊N
x2+2x=15
x2+2x−15=0
Δ=64
√Δ=8
x1=−5 (wynik odzucamy bo nie jest liczba naturalna)
x2=3
x=3, x+2=3+2=5
7 lis 13:49
kasiek: o dziekuje ci slicznie


chwila nieuwagi i juz zle:(:( a pomozesz mi jeszcze w jednym
zadaniu
7 lis 13:58