Trygonometria
mentosik: Wiedzą, że sin x + cos x = 13, oblicz sinx * cosx
12 cze 14:24
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
( |
| )2 = (sinx+cosx)2 = sin2x + 2sinx*cosx + cos2x = .... |
| | 3 | |
stąd: sinx*cosx = ....
12 cze 14:25
mentosik: −23 to dobry wynik ?
12 cze 14:31
J: | | 1 | |
Niedobry ... ile jest |
| − 1 ? |
| | 9 | |
12 cze 14:55
mentosik: −
89 ,ale tam jeszcze trzeba bylo podzielić przez 2

2 * sin x * cos x =−
89 | :2
sin x * cos x = −
23
Chyba dobrze ?
12 cze 14:57
wredulus:
Jak juz to −4/9
12 cze 15:00
J: | | −8 | | 1 | | −8 | | −4 | |
Fakt ... trzeba podzielić, ale to jest dalej żle ..= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 2 | | 18 | | 9 | |
12 cze 15:01
mentosik: No tak

Nie wiem, po co próbowałem tam skracać
12 cze 15:01