trójkąt prostokątny, obliczyć pole
jojek123: Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona na przeciwprostokątną podzieliła ją na odcinki
długości 18 cm i 2 cm. Oblicz:
a) pole tego trójkąta,
b) promień okręgu opisanego na tym trójkącie,
c) promień okręgu wpisanego w ten tójkąt.
12 cze 13:44
Darth Mazut: a)
Układ równań:
22 + h2 = a2
182 + h2 = b2
a2+b2 = 202, gdzie h − wysokość poprowadzona na przeciwprostokątną, a i b boki trójkąta
b) przeciwprostokątna jest średnicą okręgu opisanego
12 cze 14:00
jojek123: Dzięki wielkie, nie pomyślałem o tym sposobie.
12 cze 14:03
jolka:

h =
√2*18 = 6, a =
√36 − 4 = 4
√2, b =
√36 + 324 = 6
√10,
| | 2 + 18 | | 1 | |
R = |
| = 10, r = |
| (a + b + 20} |
| | 2 | | 2 | |
12 cze 14:05
Darth Mazut: r wpisanego wyszedł mi 6√10 − 18
12 cze 14:07
Darth Mazut: 36 + 4 = a2 <==> a = 2√10 sprawdź to
12 cze 14:09
Metis: Lub z wysokości trójkąta prostokątnego:
h=√ c1*c2
Gdzie c1 i c2 to odcinki na które została podzielona przeciwprostokątna
U cb c1= 18
c2 = 2
Podstawiasz otrzymujesz wysokość.
I liczysz z podstawowego wzoru pole :
a*h /2 , gdzie a to twoja przeciwprostokątna − 18+2
a− h wysokość którą wyprowadziłeś.
12 cze 14:09