matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę przez podstawienie
Jurand:
x
dx
√
1−x
4
dotarłem do momentu, w którym
x
dx {t = 1 − x
4
, dt = xdx} =
√
t
dt
√
1−x
4
i dalej analizując różne przykłady nie rozumiem co mam zrobić
na wykładach wszystko wydawało się pięknie i łatwo a w domu 4 litery :<
12 cze 13:19
ICSP:
t = x
2
12 cze 13:19
Jurand:
mhm... obraz się rozjaśnił jak diabli...
12 cze 13:41
J:
t = x
2
, dt = 2xdx
1
dt
∫ .... =
*∫
2
√
1 − t
2
12 cze 13:46