Pole :P
Seta222: Obliczyć pole figury ograniczonej przez y=0 , y=−π/4 , Y=arctg2x , x=−1 .\Bardzo bym prosił o
pomoc w tym zadaniu i schemat robienia takich zadań .
12 cze 12:42
wredulus_pospolitus:
schemat:
1) rysujesz układ współrzędnych
2) rysujesz na tym układzie proste dane w zadaniu (y=0, y=−π/4, x=−1)
3) rysujesz na tym układzie funkcję f(x) (y= arctg2x)
4) określasz 'granice całkowania'
5) określasz 'ktora funkcja jest nad którą'
6) liczysz:
∫ab (górna funkcja − dolna funkcja) dx
kooooniec
12 cze 13:20
Seta222: Ok , schemat rozumiem liczenie dalsze to też nie problem tylko mam problem z punktem 2) Miałem
to zadanie na kolosie z matmy i niestety oblałem bo nie potrafiłem narysować i ograniczyć i
czy Mogę cie prosić o naszkicowanie tego wykresu , a i moja nauczycielka zastrzegła się , że
nie wolno używać tabelki
12 cze 13:50
Seta222: I co nikt nie umie
12 cze 14:35
Vizer:

Tadam! Chyba domyślisz się, jakie wykresy pasują do wzorów, bo nie chciało mi się tych danych
na rysunku zaznaczać.
12 cze 14:55
Seta222: Czyli jak by cała wyglądała z tego ? , Która by tu ograniczała z góry to by było tak
∫(0−arctg2x)

?

i a=−π/4 a b=0 , Proszę o sprawdzenie , ale debil zemnie , że tego nie zrobiłem
12 cze 15:02
wredulus:
Zauwaz ze czesc pola ograniczona jest przez arctg2x ... ale czesc jest przez x=−1
12 cze 15:07
Seta222: Nie no bo −π/4 nie jest precyzyjnie zaznaczone na osi oy bo powinno być ciut niżej

Czyli powinno być , że ∫(0−arctg2x) i jest od zakresu 0 do −1 , tak bo nie wiem czy dobrze
rozkminiłem
12 cze 15:13