Pole figury
Lila: Obliczyć pole figury ograniczonej liniami: y=x3 i y=4x
12 cze 12:21
J:
Oblicz granice całkowania ( wystarczy w pierwszej ćwiartce). Potem całka oznczona różnicy
funkcji i na końcu wynik x 2
12 cze 12:26
Hugo:

Rozpatrz dwa przypadki
12 cze 13:22
J: Pole w I −szej ćwiartce jest identyczne jak w III − ciej.
12 cze 13:25
J:
x
3 = 4x ⇔ x(x
2 − 4) = 0 ⇔ x = 0 lub x = −2 lub x = 2
Przyjmiemy granice całkowania (0,2) ( I ćwiartka)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫2 4x − x3 = [4 |
| x2 − |
| x4]2 = 2*4 − |
| 16 = 4 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Pole = 2*4 = 8
12 cze 13:40
Lila: Dzieki wielkie

proszę o pomoc również w zadaniu na objętość. Z góry dziękuję
12 cze 13:47