Ekstrema
Darth Mazut: Witam!
Czy istnieje może jakaś uniwersalna metoda do sprawdzania ekstremów funkcji wielu (chodzi mi
głównie o dwu) zmiennych jeżeli hesjan = 0?
W przykładzie:
f(x,y) = x4 + y4 − x2 − 2xy − y2 = x4 + y4 − (x+y)2
w pkcie (0,0) hesjan = 0 <==> nie rozstrzyga, kiedy podstawiam ciągi typu (0,1n) oraz
(1n, 0) to wychodzi że:
f(0,1n) = 1n4 − 1n2 < 0 dla obu ciągów, czyli jeśli w pkcie (0,0) wartość = 0
a na pozostałych prostych < 0 to czy nie powinno znajdywać się tam maksimum?
12 cze 11:31
MQ: To akurat nic nie rozstrzyga, bo zbadałeś tylko podejście wzdłuż dwu osi. Trzeba by udowodnić,
że w całym otoczeniu (0,0) f jest mniejsza od f(0,0).
Nie ma ogólnych zasad −− trzeba kombinować.
12 cze 11:36
Darth Mazut: Jeśli wziąłbym prostą y=−x i podstawił do f(x,y) co da wynik 2x4 zawsze ≥ 0 to czy tym i
ciągami powyżej udowadniam że ekstremum nie istnieje?
12 cze 11:41
MQ: Tak, bo dodatkowo dla y=x masz 2x4−4x2 −− w pobliżu (0,0) mniejsza od f(0,0),
więc te dwa fakty (twój i mój) dowodzą, że nie ma tam ekstremum.
12 cze 11:50
Darth Mazut: Dziękuje
12 cze 11:57