zbadaj wklęsłość, wypukłość i punkty przegięcia funkcji
Zuza: zbadaj wklęsłość, wypukłość i punkty przegięcia funkcji
y=x3x2−1
y"=0 gdy x=0 tylko nie wiem czy dobrze zrobiłam i nie wiem co dalej
12 cze 10:44
PW: To jaka jest pierwsza pochodna?
12 cze 11:03
J: Obawiam się,że druga pochodna nie zeruje się w punkcie x = 0
12 cze 11:05
Zuza: y'= x2(x2−3)(x2−1)2
12 cze 11:06
Zuza: y"= 2x(x2+3)(x2−1)3
12 cze 11:07
MQ: Używaj 'U'{}{}' zamiast 'u'{}{}', bo nic nie widać.
12 cze 11:13
J:
| | (4x3 − 6x)(x2−1)2 − (x4 − 3x2)2(x2−1)2x | |
y" = |
| i dla x = 0 ma warość 1 |
| | (x2 − 1)4 | |
12 cze 11:16
12 cze 11:16
J: Przepraszam...pomyliłem się y"(0) = 0
12 cze 11:18
Zuza: no to tak zapisałam na początku i co dalej?
12 cze 11:24
J: Zatem punkt x = 0 , może być punktem przegięcia . Teraz trzeba zbadać wklęsłość i wypukłość
funkcji w przedziałach (−1,0) oraz (0,1).
12 cze 11:28
J:
| | 2*(−0.5)*[(−0.5)2 + 3] | |
W przedziale: (−1,0) .... y"(−0.5) = |
| > 0 |
| | [(−0.5)2 − 1]3 | |
| | 2*(0.5)*[(0.5)2 + 3] | |
W przedziale: (0.1)) .... y"(0.5) = |
| < 0 |
| | [(0.5)2 − 1]3 | |
Zatem w przedziale (−1,0) f. jest wypukła oraz w przedziale (0,1) jest wklęsła,
czyli x = 0 jest punktem przegięcia
12 cze 11:40