Wielomiany
Random: W(x) jest podzielne bez reszty przez x−3, a przy dzieleniu przez x−4 daje resztę 5. Policz
resztę przy dzieleniu W(x) przez (x−3)*(x−4).
Doszedłem do tego, że:
W(x)=(x−3)*P(x)
Szukamy reszty z dzielenia P(x)/(x−4)
W(4)=5;
I mi wychodzi, że reszta również wyjdzie 5, ale czy mógłby ktoś sprawdzić ?
12 cze 07:46
john2: Mi wyszło 5x − 15
12 cze 08:30
J:
Jest OK.
12 cze 09:23
john2: A nie powinno tak być?
W(3) = 0
W(4) = 5
W(x) = (x−3)(x−4) * P(x) + ax +b
| ⎧ | 0 = (3−3)(3−4) * P(3) + 3a + b | |
| ⎩ | 5 = (4−3)(4−4) * P(4) + 4a + b |
|
−5 = −a
a = 5
b = −15
Reszta 5x − 15
12 cze 09:33
J: No i tak jest: R(x) = 5x − 15.
12 cze 09:47
J: Moje OK dotyczyło oczywiście postu 8:30 ..
12 cze 09:49
john2: aha, ok
12 cze 09:55
Random: Ale przeciez reszta moze miec co najwyzej stopien o jeden mniejszy niz stopien wielomianu. Wiec
twoje rozwiazanie jest chyba bledne.. przepraszam za bledy pisze z komorki.
14 cze 01:07
Random: I chyba drugi blad jest taki, ze skoro juz dajesz z drugiej strony 5, to nie dodaje sie
reszty.. wyszlo ci w sumie ze reszta to jest po prostu (x−3)*(p(x)−5), czyli moje rozw. Jest
poprawne...
14 cze 01:11
ICSP: Niż stopień wielomianu przez który dzielimy. Dzielimy przez (x−3)(x−4) zatem reszta będzie
maksymalnie w postaci ax + b
14 cze 01:15
Random: Ale zauwaz ze tak naprawde szukamy reszty z dzielenia wielomianu p(x)/(x−4), bo wielomian w(x)
jest postaci (x−3)*p(x). Czyli reszta to maksymalnie stopien zerowy.
14 cze 01:23
ICSP: Przeczytaj jeszcze raz polecenie. Masz tam zapisane czego szukasz.
14 cze 01:30
Random: Aha, ok sorry za to ze sie czepiam ale chcialem to zrozumiec.
14 cze 01:34