całka nieoznaczona
Zuza: oblicz całkę
1√ (x2 +3) dx
12 cze 07:40
Zuza: poprosiłabym krok po kroku bo nie wiem jak rozwiązać taką całkę
12 cze 07:47
Toskan:
Zastosować wzór:
| | dx | |
∫ |
| = ln|x + √x2 + a| + C |
| | √x2 + a | |
12 cze 07:53
Zuza: dziękuję
a jak takie całki się robi
∫ x−7x2+4x−5
12 cze 08:04
zawodus: rozkładasz na ułamki proste
12 cze 08:22
J:
| x − 7 | | x−7 | | A | | B | |
| = |
| ≡ |
| + |
| |
| x2 + 4x −5 | | (x+5)(x−1) | | x+5 | | x−1 | |
x − 7 = A(x−1) + B(x+5)
x −7 = (A+B)x + (5B−A)
A+B = 1
5B−A = −7
B = − 1
A = 2
| | 2 | | 1 | |
∫ ..... = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx = 2lnIx+5I − lnIx−1I + C |
| | x+5 | | x−1 | |
12 cze 08:50
Zuza: a skąd się wzieło
A+B =1 ?
5B−A=−7 ?
12 cze 09:19
J:
x − 7 = (A+B)x +(5B−A) , ..... czyli: A+B = 1 ( współczynnik przy x) ,
5B−A = − 7 (wolny wyraz)
12 cze 09:25
Toskan: Lewa strona musi się równać prawej. Współczynniki wielomianu po lewej stronie muszą być równe
współczynnikom wielomianu po prawej. Otrzymujemy w ten sposób układ równań, Poczytaj w google
o poprawnym rozkładaniu ułamków na ułamki proste.
12 cze 09:27
12 cze 09:47
Zuza: a jak mam taką całkę
12 cze 12:01
ICSP: t = x+1
12 cze 12:01
Zuza: juz wiem o co chodzi
dziękuje
12 cze 12:06