okrag
fff: dla jakich wartości m prosta y=m−x rozłączna jest z okręgiem x
2+y
2−4x=0
7 lis 13:19
Nikka: hmm, zrobiłabym to tak (mam nadzieję, że dobrze):
x2 + (m−x)2 − 4x = 0
x2 + m2 − 2mx + x2 − 4x = 0
2x2 − (2m+4)x + m2 = 0
prosta i okrąg nie będę miały punktów wspólnych, gdy powyższe równanie nie będzie miało
pierwiastków, czyli Δ<0 (a=2≠0):
Δ = [−(2m+4)]2 − 4m2 = 4m2 + 16m + 16 − 4m2 = 16m + 16
Δ<0⇔16m+16<0⇔m<−1
Dla m<−1 prosta jest rozłączna z okręgiem.
7 lis 20:00
Eta:
Poprawimy
Nikka błędnie policzyła deltę
Δ= [−(2m+4)]
2 −8m2
Rozumowanie jak najbardziej poprawne

odp:
m€(−∞, 2 −2√2) U( 2+√2,∞)
Podam inny sposób

S(2,0) r = 2
by prosta nie miała punktów wspólnych z tym okręgiem ,
to odległość środka S od tej prostej musi być większa od r
zatem : d >2
prosta ma równanie: x+y −m =0 S(2,0)
więc
| | I2*1+0*1 −mI | | I2−mI | |
d= |
| = |
|
|
| | √1+1 | | √2 | |
d>2 => I2−mI> 2
√2
to: 2−m > 2
√2 lub 2−m < −2
√2
m < 2−2
√2 lub m > 2+2
√2
czyli
Odp:
m€( −∞, 2−2√2) U (2+2√2, ∞)
czyli wszystko "gra" , obydwie odp są takie same ...i muszą być

Dobranoc
8 lis 01:39
Eta:
He,he

Uwielbiam ten sposób
bo nie trzeba wykonywać działań i liczyć delty
( mniej dzięki temu pomyłek
8 lis 01:47