Funkcja wymierna
Illar: Naszkicuj wykres funkcji f(x) |1/x +2|
z tego mam podać gdzie będą dwa rozwiązania dla wartości n w równaniu f(x)=m
Nie potrzebuje wykresu tylko jak rozbić ten wzór żeby mieć z czego wyznaczyć gdzie bedą dwa
rozwiązania.
Myślałem nad tym 1/x +2 i 1/x − 2
Jeśli tak to co dalej?
11 cze 23:46
Eta:
| | 1 | | 1 | |
f(x)= | |
| | ? czy f(x)= | |
| +2| ? |
| | x+2 | | x | |
11 cze 23:52
bezendu:
11 cze 23:54
Eta:
Czemu osie układu (czerwone?
11 cze 23:55
Illar: Eta, te drugie
12 cze 00:00
bezendu:
Kolor truskawek

i
12 cze 00:01
Eta:

2 rozwiązania dla
m ∊(0,2) U (2,
∞)
12 cze 00:14
Illar: Dziekuje Ci bardzo

Ale można to jakoś rozpisać?
Potrzebowałbym wiedzieć mniej więcej jak to zrobić
12 cze 00:17
Eta:
Tego typu zadania rozwiązujemy .......graficznie
12 cze 00:18
Illar: ale tak od razu?
a co się z czego pobrało ?
12 cze 00:31
Eta:
| | 1 | |
1/ rysujesz wykres y= |
| |
| | x | |
| | 1 | |
2/ rysujesz wykres y= |
| +2 ( przesuwając 1/ w górę o 2 jednostki |
| | x | |
| | 1 | |
3/ wykres y = | |
| +2| −−− odbijasz tę część wykresu 2/ spod osi OX nad oś OX |
| | x | |
4/ teraz rysujesz wykres
y=m −−− proste równoległe do osi OX
odczytujesz te wartości
m dla których wykresy 3/ i 4/ przecinają się w dwu punktach
odp:
m∊ (0,2) U(2,
∞)
i to wszystko
12 cze 00:52