2^{x}^{2}<5^{x}
tomek: Męczę się z tym od godziny, jak to rozwiązać? 2x2<5x
7 lis 13:10
supermatma.pl: Logarytmujemy stronami, mamy
log2x2=log5x,
Korzystamy ze znanego wzoru własności logarytmów
x2log2<xlog5x.
x2log2−xlog5x<0
Wyłączamy przed nawias x, mamy
x(xlog2−log5)<0.
Dalej już łatwo,
x=0, lub xlog2−log5=0. Czyli
x=0, lub x=log25.
Rysujemy parabolę z ramionami skierowaną do góry i odczytujemy
x∊(0,log25)
7 lis 13:40
supermatma.pl: Po zlogarytmowaniu powinno być log2x2<log5x
7 lis 13:43
tomek: Tysiąckrotne dzięki!
7 lis 13:49