Funkcja Wykładnicza
maniek: Do wykresu funkcji f(x) = (181)x należy punkt:
a.) ( −34; 127)
b) ( −34; 19)
c) ( −34; 27)
d) ( −34; 9)
2) Miejscem zerowym funkcji f(x) = 25x−4 − 125 jest:
a) 3,5
b) 6
c) 5,75
d) 5,5
3) Narysuj wykres funkcji f(x) = 3x+2 − 1
4) Rozwiąż równanie : 7x2+2 * 49x = 49
5) Naszkicuj wykres funkcji f(x) (12)x − 1 Odczytaj z wykresu argumenty dla których
funkcja przyjmuje wartości nie większe niż 3.
11 cze 23:18
11 cze 23:24
maniek: wiem kurczę, ale ja tego nie ogarniam, a mam zadanie domowe i nie chcę jedynki dostać
11 cze 23:27
Lukas:

3.czerwony f(x)=3
x
niebieski p(x)=3
x+2−1
11 cze 23:29
Lukas:
25x−4−125
25x−4=125
52x−8=53
2x−8=3
11 cze 23:30
Janek191:
4.
7x2 + 2*49x = 49
7x2 + 2*(72)x = 49
7x2 + 2*72x = 72
7x2 + 2x + 2 = 72
x2 + 2x + 2 = 2
x2 + 2x = 0
x*( x + 2) = 0
x = 0 lub x = − 2
===============
11 cze 23:56
Janek191:
2.
f(x) = 25x − 4 − 125 = 0 ⇔ 25 x − 4 = 125 ⇔ (52)x − 4 = 53 ⇔
⇔ 52x − 8 = 53 ⇔ 2x − 8 = 3 ⇔ 2x = 3 + 8 = 11 ⇔ x = 5,5
Miejsce zerowe: 5,5
=================
12 cze 00:01
Janek191:

5.
| | 1 | |
Rysujemy wykres funkcji g(x) = ( |
| )x − niebieski |
| | 2 | |
i przesuwamy go o wektor { 0; − 1] − czerwony
−−−−−−−−−−−−−−
f(x) ≤ 3
2
−x ≤ 2
2
− x ≤ 2
x ≥ − 2
Odp. f(x) ≤ 3 ⇔ x ∊ < − 2; +
∞ )
=========================
12 cze 00:09
Eta:
No i
Janek odrobił pracę domową ,
maniek nie dostanie
jedynki
12 cze 00:15
Janek191:
Nie jest to pewne
12 cze 00:24
Janek191:
1.
| | 1 | |
f( −34) = ( |
| )−34 = 8134 = (34}34 = 33 = 27 |
| | 81 | |
12 cze 00:30