cosinusy
nie mam poojęcia: cos {2x − π2) = cosx
11 cze 22:50
Toskan: Skorzystaj z
cos(−π2 + α) = sinα
Bo −π2 + α to IV ćwiartka a tam cosinus dodatni i funkcja zmienia się z cos na sin.
11 cze 23:01
skan:
Toskan, stuknij się.
| | π | | π | |
2x − |
| = x + 2kπ lub 2x − |
| = −x + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
x = |
| + 2kπ lub 3x + |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
11 cze 23:07
Mila:
Sposób
Toskana
| | π | | π | |
cos(2x− |
| )=cos( |
| −2x)=sin(2x) |
| | 2 | | 2 | |
sin(2x)=cosx
2sinx*cosx−cosx=0
cosx*(2sinx−1)=0
| | π | | π | | 5π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
12 cze 00:06
skan:
Po co rozciągać rozwiązanie?, ech pomagierzy, dajcie se siana.
12 cze 01:37