Zbiór rozwiązań nierówności?
jasiek: Jak wygląda zbiór rozwiązań nierówności −2(x+1)(x−5)≤0 ?
11 cze 22:44
Janek191:

− 2*( x + 1)*( x − 5) ≤ 0
x
1 = − 1 x
2 = 5
Ramiona paraboli skierowane są ku dołowi, więc
x ∊ ( −
∞ ; − 1 > ∪ < 5 ; +
∞ )
=======================
Dodatkowo − rysunek
12 cze 00:39
Eta:
12 cze 00:54
daras: jaśku po podzieleniu przez (−2) zmieniasz znak nierówności na przeciwny
i masz: (x + 1)(x − 5) ≥ 0
rozparujesz to w 3 przedziałach:
1.) x < −1
2.) −1 ≤ x < 5
3.) 5 ≤ x
a poniewaz masz iloczyn to patrzysz na znak (+)(−) =(−)(+) ≤ 0 to odrzucasz
zostaje ci tylko (−)(−) = (+)(+) ≥ 0
czyli −1 ≤ x ≤ 5
12 cze 10:35