sinusy
nie mam poojęcia: sin2x + sin6x = 0
11 cze 22:24
Maslanek: Rozwiązanie szybkie:
sin2x=−sin6x
sin(2x)=sin(−6x)
Z serii rozwiązań:
2x=−6x+2kπ lub 2x=π+6x+2kπ
k∊C
11 cze 22:25
nie mam poojęcia: a dlaczego tak ?
11 cze 22:25
Maslanek: Szukaj hasła seria rozwiązań równań trygonometrycznych na google
11 cze 22:26
nie mam poojęcia: bo mnie kazała nauczycielka zrobić to tak:
sin2x + sin6x = 0
2sin2x+6x2 * cos 2x−6x2 = 0
wyszło mi że 2sin4x*cos(−2x) = 0
i rozbiłam to na 2sin4x = 0 cos(−2x) = 0
11 cze 22:28
nie mam poojęcia: i nie wiem czy dobrze mi wyszło bo otrzymałam że
x = −π4 + kπ x = π4 + kπ x = π4 + kπ2
11 cze 22:30
Maslanek: Też dobry sposób. Równie szybkie chyba
Brakuje paru rozwiązań (w zasadzie nieskończoności

)
11 cze 22:33
nie mam poojęcia: ale dokładnie ile ma wyjść ? tyle co mam i gdzie ta ∞ ?
11 cze 22:36
Maslanek: Tyle co podałem w poście z 22:33.
| | pi | | pi | |
Brakuje Ci rozwiązań postaci: x= |
| +k |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 cze 22:37
nie mam poojęcia: aha czyli te co mam są dobrze tylko to jedno dodatkowe ok
11 cze 22:40
nie mam poojęcia: dzięki
11 cze 22:40
Mila:
sin(4x)=0⇔(4x)=0+kπ /:4
| | π | |
lub cos(2x)=0⇔(2x)= |
| +kπ /:2 |
| | 2 | |
11 cze 22:44