Wielomiany
AAA: Prosiłbym o pomoc przy tym zadaniu: Dane są wielomiany w(x) = −3x3+7x2+7x−3 g(x) = −x+3
h(x) = 3x2 + ax + b. Dla jakich wartości a i b iloczyn wielomianów g(x) i h(x) jest równy
wielomianowi w(x)?
Wyszło mi że g(x) * h(x) = −3x3 − ax2 − bx +3ax + 3b ale nie wiem jak to teraz przyrównać do
wielomianu w(x).
11 cze 22:14
Darth Mazut: wyłącz przed nawias w taki sposób aby zostało Ci coś takiego:
g(x) * h(x) = (...)x3 + (...)x2 + (...)x i porównaj to co stoi przy tych współczynnikach w
w(x)
11 cze 22:25
AAA: g(x) * h(x) = −3x3 − ax2 + (3a−b)x + 3b Musiałem gdzieś popełnić błąd bo wyszło mi że
musi być: : −a=7, 3a−b=7 i 3b= 3 czyli a=7, b=−1 ale 3*7−1≠7.
11 cze 22:38
sushi_ gg6397228:
brakuje 9x2
11 cze 22:39
AAA: Poprawiłem ale gdzieś jeszcze mam błąd bo teraz mi wyszło g(x)*h(x) = −3x3 − (a+9)x2 +
(−b+3a)x + 3b czyli −a−9=7, −b+3a=7 i 3b=−3 czyli a=−16, b=−1 a 1+48=7 −.−
11 cze 22:48
sushi_ gg6397228:
−ax2+9x2 ≠ − (a+9)x2
11 cze 22:51