Prosiłbym o sprawdzenie zadania. Miałem napisać równania symetralnych trójkąta o wierzchołkach
A=(−1,−1), B=(4,1), C=(6,−9). Wyniki jakie mi wyszły to:
symetralna na boku AB−> y=−3/2x+9/4
sym na boku BC−> y=1/5x−5
sym na boku AC−> y=7/8x−5 35/40
Bardzo bym prosił o sprawdzenie. Z góry bardzo dziękuję
A=(−1,−1), B=(4,1), C=(6,−9).
sym.
AC:
P(x,y) ∊symetralnej AC ⇔
|AP|=|CP|
√(x+1)2+(y+1)2=√(x−6)2+(y+9)2
(x+1)2+(y+1)2=(x−6)2+(y+9)2⇔
x2+2x+1+y2+2y+1=x2−12x+36+y2+18y+81
2x+2y=−12x+18y+115
14x−115=16y
| 7 | 115 | |||
y= | x− | |||
| 8 | 16 |
| 5 | 15 | |||
y=− | x+ | |||
| 2 | 4 |
| 1 | ||
y= | x−5 | |
| 5 |