Dalej przeksztalcenia geometryczne
5-latek:

dana jest prosta l i punkt O nie lezacy na niej
jezeli punkt P lezy wraz z O w jednej polplaszczyznie(nr 1 ) to przyporzadkujemy mu punkt P'=P
jezeli P lezy po przeciwnej stronie prostej l to przy[poradkujemy mu pukt przeciecia P' odcinka
OPz prosta l
Gdy punkt P przebiega cala plaszczyzne (czyli polplaszcyzne nr 1 i 2 ) to obrazem plaszcyzny
nie bedzie tu cala plaszcyzna ,bo obraz punktu P bedzie sie zawieral w polplaszcyznie nr 1
(zawierajaca krawedz l i punkt O . Wiec w tym wypadku cala plaszcyzna przeksztalca sie na
polplaszcyzne nr1
Teraz mam pytanie
1. Co bedzie obrazem plaszcyzny jesli krawedz l bedzie nalezala do polplaszcyzny nr 2 ?
2. Co bedzie obrazem plaszcyzny gdy obraz P' punktu P lezacego po przeciwnej stronie prostej l
nie bedzie lezal na krawedi l tylko na drugiej polplaszcyznie ? dziekuje za odpowiedz
11 cze 21:42
5-latek: Podziekuje jutro jak ktos odpisze bo teraz czas spac (jutro rano do pracy
11 cze 22:04
5-latek: Do pytania nr 1 czy obrazem plaszczyzny bedzie bedzie cala plaszcyzna ?
12 cze 16:34
5-latek: Chociaz z drugiej strony obrazem moze byc polplazcyzna nr 1 z krawedzia (czyli nie cala
plaszczyzna . troche to jest dla mnie trudne
12 cze 16:39
Mila:
Obrazem jest półpłaszczyzna w której leży punkt O.
12 cze 20:07
5-latek: dziekuje . Co do drugiego pytania to takze obrazem bedzie polplaszcyzna nr 1?
12 cze 20:10
5-latek: Milu i jeszce jedno pytanie .
Ten sam rysunek . Dlaczego to przeksztalcenie nie jest odwracalne ?
mam napisane tak . jesli to przeksztalcenie oznaczymy jako U to P'=U(P)
Dla dowolnego punktu P' wnetrza polpolaszcyzny nr 1 mozna wskazac tylko jeden punkt P ktorego
obrazem w przeksztalceniu U jest jest punkt P (punktem tym jest sam punkt P' . lecz punkty
prostej l wlasnosci tej juz nie maja : jakikolwiek z nich P' jest obrazem kazdego punktu
polprostej P'd stanowiacej czesc wspolna polplaszcyzny nr 2 i prostej OP'
jesli mozesz to wytlumacz mi to prosciej (moze na rysunku dlaczego punty prostej l takiej
wlasnosci nie maja
12 cze 20:30
Mila:

Przykład punkt P'
1 jest obrazem punktu P
1
punkt P'
1 jest obrazem punktu P
2
Przekształcenie nie jest różnowartościowe, zatem nie jest odwracalne.
12 cze 20:45
5-latek: dziekuje

Powoli rozumiem (myslalem troche inaczej .
Teraz nie wiem czy dobrze rozumuje . Jesli obraz P'
1 punktu P
1 lezalby na paszczyznie nr 2
lub nr 1 a nie na krawedzi prostej l to przeksztalcenie byloby odwracalne bo moglismy
znalezc taki punkt P'
1 ktory jest obrazem punktu P
1 i bylby to tylko jeden punkt
12 cze 20:56
5-latek: Dzisiaj jeszcze poczytam dobrze o tych przeksztalceniach odwracalnych i iloczynie dwoch
przeksztalcen i jutro wstawie zadanka
12 cze 21:00
Mila:
To przekształcenie , tak określone nie jest różnowartościowe, koniec.
12 cze 21:00
5-latek:

Dobrze . Bede mial 4 zadania
Milu a to.
Przepraszam ze daje to tutaj gdyz to przeksztalcenie U bedzie potrzebne do tego .Przyklad
Obierzmy na plaszczyznie punkt O i na prostej PO ,przechodzacej przez dowolny punkt P po
przeciwnej stronie punktu O wzgledem P odlozmy odcinek OP'=OP
Oznaczmy to przeksztalcenie jak T i P'=T(P)
Obrac kilka punktow i wyznaczyc ich obrazy w przeksztalceniach UT i TU gdzie T i U to sa
wlasnie te opisane przeksztalcenia
Jesli mozna to chocia z obrazy jednego punktu . Oczywiscie bardzo dziekuje za pomoc . JUz mi
to idzie ciezko zrozumiec a nie chcialbym juz kupowac za duzo ksiazek
12 cze 21:24
5-latek: TU bedzie iloczyn przeksztalcen i beda to rozne dwa iloczyny
12 cze 21:26
5-latek:

'Probuje (najwyzej bedzie zle
Przeksztalcenie UT czyli najpierw T potem U przeksztalceniu U obrazem pumktu P' jest ten
sam punkt P'
12 cze 21:34
5-latek: W druga strone nie wiem
12 cze 21:36
5-latek: Milu moze jeszce spojrzysz dzisiaj .
12 cze 22:11
Mila:
Nie mogę się rozeznać w treści.
To drugie przekształcenie to symetria względem punktu O.
Jakbyś przepisał treść dokładnie z książki, to może lepiej byłoby mi się rozeznac.
12 cze 22:21
5-latek: Tresc jest taka : Obrac kilka punktow i wyznaczyc ichn obrazy w przeksztalceniach U i T gdzie
U i T sa przeksztalceniami okreslonymi w przykladach 1 i 3 .
Przyklady te opisalem ale jesli potrzeba to moze jeszcze tak
Przyklad nr 1 P'=T(P) czytamy punkt P' jest obrazem punktu P w przeksztalceniu T gdzie P
jest dowolnuym punktem plaszcyzny jezeli P'lezy na prostej OP po przeciwnej stronie punktu O
niz P i OP'=OP .
Przyklad nr 3 P'=U(P) gdzie P jest dowolnym punktem plaszcyzny jesli P' pokrywa sie z P gdy
punkt P lezy wraz z obranym punktem O w jednej plaszczyznie nr 1o danej krawedzi l a P' jest
punktem przeciecia Prostej OP z krawqedzia l gdy P lezy w polplaszczyznie dopelniajacej nr 2
Napisalem najdokladniej jak moglem
12 cze 22:37
5-latek: Milu 
oczywiscie bez pospiechu bo to nie Straz Pozarna
12 cze 22:39
Mila:

T(U(P))=T(P')=P"
T(U(S))=T(S')=S"
T(U(M))=T(M')=M"
Nie wiem, czy o to Ci chodziło, ponieważ dla U są 3 możliwe przypadki, to masz punkty
P,S,M w różnych położeniach.
12 cze 23:08
5-latek: dziekuje za to (bede analizowal
Jednak nie sprawdzilem dobrze tresci . Ma byc tak
Obrac kilka punktow i wyznaczyc ich obrazy w przeksztalceniach UT i TU gdzie T i U sa
przeksztalceniami okreslonymi w przykladach nr 1 i 3 . Bardzo przepraszam
12 cze 23:15
5-latek: MUszse na drugi raz uwazac na to co piszse zeby nie robic dwa razy tej samej roboty
12 cze 23:16
5-latek:

Witaj
Milu 
To co narysowalas na rysunku z 23:08 to wydaje mi sie ze bedzie to przeksztalcenie TU bo
najpierw wykonujemy przeksztalcenie U (wyznaczamy obraz punktu w przeksztalceniu U a potem
robimy przeksztalcenie T (czyli przez punkt O.
czy dobrze mysle ?
natomiast na rysunku swwoim zrobilem przeksztalcenie UT czyli wyznaczylem obraz P'punktu P w
przeksztalceniu T i obrazem punktu P' w przeksztalceniu U bedzie punkt P" =P" czyli obraz P"
punktu P
Niech teraz punkt P(ten niebieski ) lezy po drugiej stronie prostej l to obrazem tego punktu w
przeksztalceniu T jest punkt P' (niebieski ) i oczywiscie Op'=OP i obrazem punktu P' w
przewksztalceniu U bedzie ten sam punkt P'
nastepny problem . Skoro punkt P w przykladzie nr 1 okreslonym przeksztalcenie T lezy na calej
plaszczyznie to moze rowniez lezec na prostej l (zaznacze go na zielono ) wiec robiac
przeksztalcenie T mam obraz P' tego punktu P i obrazem punktu P' w przeksztalceniu U bedzie
ten sam punkt P' .
Wiec z tego wynika ze obrazem punktu w przeksztalceniu UT bedzie obraz punktu P z
przeksztalcenia T
13 cze 20:17
Mila:
23:08 − TU, masz tam symbolicznie , resztę popatrze, gdy się skupię, oglądam mecz.
13 cze 21:02
5-latek: OK
13 cze 21:04
Mila:

(1)
P leży nad prostą l.
U(T(P))=U(P')=P"
T(U(P))=T(p')=P'
13 cze 21:49
5-latek: Wiec tak obrazem punktu P w przeksztalceniu T jest punkt P' gdzie OP=OP'
Teraz w przeksztalceniu U obrazem punktu ktory lezy po przeciwnej stronie l niz punkt O jest
punkt przeciecia sie prostej OP z krawedzia l dlatego obrazem punktu P' w przeksztalceniu U
jest punkt P"
wiec to bedzie przeksztalcenie UT
A te moje przeksztalcenia UT z godz 20:17 sa dobre ?
13 cze 22:17
Mila:
Trochę jeden przypadek niedokładnie, ale może być.
13 cze 22:28
5-latek: Wybacz ze tak sie dopytuje ale nie mam sie kogo zapytac .
W pracy sa oczywiscie inzynierowie i magistrzy ale oni sie nie znaja na tym
dziekuje za pomoc i wyrozumialosc (bo za duzo Cie mecze
13 cze 22:34
Mila:
Miło mi pomóc, ale ta teoria dość mi zardzewiała i też muszę pomyśleć, a kolegom pewnie się nie
chce.
Holendrzy są niesamowici.
13 cze 22:40
bezendu:
Ja postawiłem Holandię i jestem już bogatszy
13 cze 22:42
5-latek: Milu Twoja pomoc jest tak naprawde nieoceniona .

tak jak mowiesz pewnie sie im nie chce .
Np tych zapisow przeksztalcen prof
Janowski nie pokazal w swoim podreczniku wiec bede je musial je jeszce przeanalizowac .
Meczu nie ogladalem ale znam wynik Wiem ze przegrywali Holedrzy.
Mam jeszce 4 zadania z tego paragrafu ale to zostawie na jutro
13 cze 22:49
5-latek: To gratuluje
bezendu
13 cze 22:51
5-latek: Jak tak dalej pojdzie to bedziesz mial kase na studia
13 cze 22:52
bezendu:
Nawet nie chcę zapeszać bo mam jeszcze jeden kupon
13 cze 22:54
Mila:
bezendu, ale wyniku chyba nie trafiłeś?
13 cze 23:00
bezendu:
Ja obstawiam tylko wygra albo przegra
13 cze 23:01
bezendu:
Ja też bym pouczył się planimetrii ale nie wiem czy to teraz mi się opłaca. Na razie robię kurs
od
Mili
13 cze 23:05
Mila:
Jak oceniasz te zadania z Wrocławia?
13 cze 23:10
13 cze 23:11
5-latek: Milu a Ty jestes z dolnoslaskiego ?
13 cze 23:12
bezendu:
Są bardzo ciekawe, dobre na początek

Z niektórymi mam problem
13 cze 23:15
Mila:
5−latek Nie znam tego podręcznika Janowskiego. Nie jestem ze Śląska, ale jestem fanką
wrocławskich matematyków.
Bezendu, to są problemowe zadanka. Przebrnij wszystko.
13 cze 23:35
bezendu:
Postaram się
13 cze 23:36