podobieństwo trójkątów w trapezie
Ilona: W trapezie ABCD podstawy mają długość AB=a i CD=b. Punkt E jest punktem przecięcia przekątnych
trapezu. Oblicz stosunek pól trójkątów AED i ABE.
Nie mam pojęcia jak wpleść długość b w tym zadaniu do prawdopodobnie podobieństwa. Zadanie
potrrzebne mi na jutro. Dzięki.
11 cze 21:09
Eta:

P
1=P(ABE), P
2=P(DEC) , P
3=P(AED)
| | a | |
Trójkąty ABE i DEC są podobne w skali k= |
| . k>0 |
| | b | |
| | kx*h | | x*h | |
P3= |
| , P2= |
| ⇒ P3= k*P2 |
| | 2 | | 2 | |
| P3 | | k*P2 | | 1 | | b | |
| = |
| = |
| = |
| |
| P1 | | k2*P2 | | k | | a | |
11 cze 21:34
dyzio: ΔABE ~ ΔCDE (kkk)
| | AED | | ED | | b | |
zatem |
| = |
| = |
| |
| | ABE | | BE | | a | |
11 cze 21:34
Ilona: Dzięki wielkie − jesteście
11 cze 22:17