matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczanie reszty z dzielenia wielomianów
V:
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)= 2x
4
+ 4x
3
+ ax
2
+ bx+ 2 przez dwumian x−1 wiedząc, że funkcja ∫(x)=ax
2
+ bx +2 największą wartość przyjmuje dla x=3 i wartość ta jest równa 11.
7 lis 12:37