rozwiąż nierówność
safd: rozwiąż nierówność:
(x−3)
2≥(x−3)(2x−3)
0≥(x−3)(2x−3)−(x−3)
2
0≥(x−3)(2x−3−x−3)
0≥(x−3)(x−8)
i co dalej? Jeśli to wgl jest dobrze...
11 cze 20:36
sushi_ gg6397228:
0≥(x−3)(2x−3−x−3)
to juz jest źle
11 cze 20:39
Marcin: Spróbuj to po prostu wymnożyć
11 cze 20:40
safd: Więc jak niby... widziałem podobny przykład w tym, że ten znak ≥ był po prawej stroni i tak
właśnie oni to zrobili...
11 cze 20:41
sushi_ gg6397228:
znak jest ok, ale obliczenia do bani
11 cze 20:42
razor: ile to jest −(x−3) ?
11 cze 20:43
safd: miało być 0≥(x−3)(x−6) lecz zapewne jest to źle
11 cze 20:44
5-latek: T to rob to normalnie a nie wydziwiaj jak nie rozumiesz
(x−3)2>=(x−3)(2x−3)
x2−6x+9>= 2x2−3x−6x+9
x2−6x+9−2x2+9x−9>=0
uporzadkuj to i licz dalej
11 cze 20:48
safd: Uwaga uwaga

czy to będzie może tak?
0≥x(x−3) ? Powiedzcie że tak
11 cze 20:50
Marko:

(x − 3)
2 − (x − 3)(2x − 3) ≥ 0
(x − 3)(x − 3 − 2x + 3) ≥ 0
−x(x − 3) ≥ 0
x∊<0, 3>
11 cze 20:55
safd: aaaa czyli jak ten nawias (x−3)2 przenoszę na drugą stronę to zmieniam w nim znak ?
11 cze 20:58
Seba: Rozwiąż nierówność (x−2)(1−x²)(x+3)>0
1 mar 13:07
wredulus_pospolitus:
1−x2 = (1−x)(1+x) = −(x−1)(x+1)
i jedziesz 'wężykiem'
1 mar 13:30
Jolanta:

Np (2x−6)(x−3)(x
2−4)<0
Miejsca zerowe trzeba policzyć
(x−6)(x+3)(x−2)(x+2)=0 wynik mozenia jest 0 jeżeli mnożymy przez 0 czyli jezeli z nawiasu
wychodzi 0
2x−6=0. x−3=0. x−2=0. X+2=0
x=3 x=3 x=2. x=−2
Zaznaczamy na osi miejsca zerowe i rysujemy wężykiem Rysujemy zawsze od prawej strony
Zaczynamy od góry jeżeli liczba przy najwyższej potedze jest dodatnia albo od dołu jeżeli jest
ujemna
Jeżeli pierwiastek się powtarza parzysta ilość razy to następuje odbicie ,przy nieparzystej nie
w tym zadaniu mamy x*x"x*x=x
4. a=1 czyli rysujemy od prawej strony od góry dochodzimy do 3
3 występuje dwa razy czyli wykres odbija i idzie nad osia do 2 Przechodzi pod osią do −2
Przechodzi przez −2 do góry
Z wykresu odczytujemy przedziały gdzie y<0 czyli wykres pod osią
x∊(−
∞;−2) Miejsca zerowe nie należą ponieważ jest znak < a nie ≤
1 mar 14:26
Jolanta: Przepraszam w trakcie pisania zmieniałam przykład i nie zmienilam zapisu Powinno w
być pod Miejsca zerowe...(2x−6)(x−3)(x−2)(x+2)
1 mar 14:31