równania funkcja kwadratowa
Jędrek: Rozwiąż układ równań
11 cze 20:17
bezendu:
y=2x+5
x2+(2x+5)2=4
x2+4x2+20x+25−4=0
5x2+20x+21=0
Teraz prosto już.
11 cze 20:18
jakubs: Podstaw y z pierwszego równania i delta
11 cze 20:18
jakubs: bezendu a czemu y2?
x2+2x+5=4
11 cze 20:19
Jędrek: @bezendu Δ i jazda

dzięki wielkie. fajnie że nie rozwiązujecie do końca tylko jak gdyby
naprowadzacie na trop

pozdrawiam
11 cze 20:19
bezendu:
ale mi się pop... yło...

y=2x+5
x
2+2x+5−4=0
x
2+2x+1=0
(x+1)
2=0
x=−1
y=3
11 cze 20:20
Jędrek: dzięki dzięki
11 cze 20:21