Wielomiany
Proxi: Prosiłbym o rozwiązanie tego zadania:
Rozłóż wielomian na czynniki możliwie stopnia możliwie najmniejszego i znajdź jego pierwiastki
w(x) = x4 + 6x3 + x2 + 6x
11 cze 19:37
alfons: patrzysz na współczynniki i grupujesz....
masz dwa razy po 1
dwa razy po 6
łączysz i wyłączasz wspólny czynnik...
11 cze 19:39
5-latek: Najpierw wyciagnij x przed nawias i masz x(x3+6x2+x+6) i nawias rozloz metoda grupowania
11 cze 19:41
Proxi: Doszedłem do takiego równania: w(x) = x (x3+1) (x+6) i teraz nie wiem co mam dalej zrobić
11 cze 19:50
sushi_ gg6397228:
masz do bani, bo masz wielomian 5 stopnia, a wyjsciowy był 4−tego stopnia
zapisz swoje kolejne przekształcenia
11 cze 19:52
5-latek: Zle u Ciebie x*x3*x=x5(czyli dostaniesz wielomian stopnia 5 a masz miec stopnia 4
Wiec probuj jescze raz
11 cze 19:56
Proxi: Poprawiłem ale nadal nie wiem co dalej.
w(x) = x4 + 6x3 + x2 + 6x
w(x) = x3(x+6) + x(x+6)
w(x) = (x3+x) (x+6)
w(x) = x(x2+1) (x+6)
11 cze 20:00
5-latek: Masz rozlozyc na czynniki stopnia najnizszego czyli czynnik x i (x+6) juz sie bardziej nie da
rozlozyc .
A co z x2+1 da sie to rozlozyc dalej ?
11 cze 20:05
Proxi: x2+1 = x2 + 2x + 1 ?
11 cze 20:08
5-latek: Nie x2+2x+1=(x+1)2 a nie x2+1
11 cze 20:10
Proxi: Raczej nie da się rozłożyć czyli miejsca zerowe to 0, −6 i ? Nie wiem za bardzo jak to
rozwiązać: x2=−1.
11 cze 20:16
bezendu:
x2=−1 sprzeczność
Żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da liczby ujemnej.
11 cze 20:16
Proxi: a już wiem z tego liczę Δ
11 cze 20:17
5-latek: mam problemy teraz z internetem odkad tpsa to orange
Nie liczysz zadnej delty
przecie x2+1=0 to x2=−1 to x= √−1 Teraz pytanie czy istnieje pierwiastek kwadratowy z
liczby ujemnej ?
11 cze 20:33
bezendu:
Ja też mam internet z Tp Sa wcześniej orange i nie narzekam
11 cze 20:34
5-latek: Bezendu dzwonilem na infolinie i powiedzieli ze teraz to orange .
Potrafi teraz kilka razy zerwac polaczenie .Juz mnie troche trafia
11 cze 20:38
5-latek: A smieszne jest to ze umnie na wiosce jest swiatlowod a w miescie stara stacja
11 cze 20:40