Monotoniczność funkcji
fasts: Badamy monotoniczność funkcji w przedziale (−∞; 1):
Prosiłbym o sprawdzenie takiego nietypowego dowodu (pod względem poprawności i wszelkich
| | x−3 | | x−1−2 | | 2 | |
luk):(1) f(x) = |
| = |
| = 1 − |
| . |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 2 | | −2 | | 2 | |
Dalej rozpatrujemy już tylko − |
| = |
| = |
| . |
| | x−1 | | −(1−x) | | 1−x | |
Podstawmy t = 1 − x
Zauważamy teraz, że:
− im większe t, tym mniejsze wartości funkcji.
− im większe t, tym mniejsze x (bo t ~ −x)
I stąd wniosek: "im mniejszy x tym mniejsza wartość funkcji" <=> "im większe argumenty tym
większa wartość funkcji", a zatem jest to funkcja ROSNĄCA.
11 cze 19:25
alfons: to nie jest dowód...
11 cze 19:41
sushi_ gg6397228:
| | a | |
zrób sobie wykres y= |
| , potem przesuń ..... |
| | x | |
wypisz przepis na monotoniczność
11 cze 19:43
fasts: No dobrze, ale jakaś ocena tego rozwiązania...?
11 cze 19:55
sushi_ gg6397228:
w skali od 0−10 "−2"
11 cze 19:59
fasts: Dobra, ale jaki jest w takim razie błąd w rozumowaniu nie pozwalający mi stwierdzić, że to
funkcja rosnąca?
11 cze 20:01
WW: A nie lepiej pochodną zamiast bawić się w takie coś ?
11 cze 20:05
fasts: wiem, ze lepiej pochodną. Ale chodzi o to czy takie rozw. by przeszło np. na maturze i czy na
tej podstawie mogę stwierdzić ze funkcja jest rosnąca...
11 cze 20:45