pole obszaru
Artem: Ktoś mi powie jak się wyznacza punkty przecięcia w polach obszaru całek bez rysowania.
Do tej pory każdy przykład normalnie wchodził mi z rysowaniem a tutaj jakoś nie moge 2 punktów
przecięcia wzynaczyć . Przykład y=x2+4x+4 i y=x+3
11 cze 19:13
kochanus_niepospolitus:
y=x2+4x+4 −> y = (x+2)2
y=x+3
x+3 = (x+2)2 −> x2 + 3x + 1 = 0 −> Δ = .... −> x1 = .... , x2 = ....
11 cze 19:18
Artem: No to tak zrobiłem czyli x1= −3 − √5/2 x2= −3+√5/2
czyli tak :
∫x+3 − ∫X2 +4x+4 = 1/2x2 + 3x − 1/3x3 + 2x2 + 4x = −1/3x3+5/2x2 + 7x ( właśnie nie wiem
czy jak odejmuję od 2 całki to czy nawias robię i zmieniam znaki czy tak) Dalej nie robie
dopóki się nie upewnie bo już mi się to miesza
11 cze 19:28
Artem: ?
11 cze 19:45
Artem: Ok już wiem że nawias musi byc
11 cze 19:53
Artem: czyli tak ∫(x+3−x2−4x−4)= 1/2x2+3x−1/3x3 − 2x2 −4x = −1/3x3−3/2x2 −x
czyli mam −1/3x3−3/2x2−x= i teraz podstawiam...
11 cze 19:57
Artem: a czy moge sobie pierwiastek z 5 obliczyc na kalkulatorze czy musze pod wzor podstawiac
11 cze 19:59