kapital
aaa: kapitał wysokości 800zł złożona w banku na 5 lat. oblicz wielkość kapitału po upływie tego
czasu jesli: kapitalizacja odsetek było roczna, a oprocentowaniu:
a) w pierwszych 2 latach wynosiło 8%, w ostatnich 3− 4%
11 cze 19:09
sushi_ gg6397228:
wzór znasz ?
11 cze 19:14
Metis: kapitalizacja − odsetki po upływie roku doliczane są do kapitału a nastepnie od tej kwoty
naliczane kolejne...
11 cze 19:15
aaa: K(1+r)n
11 cze 19:20
kochanus_niepospolitus:
pięknie ... to podstaw do wzoru
11 cze 19:21
aaa: 800* (1+8%)2 +lub* (1+4)3=?
11 cze 19:24
sushi_ gg6397228:
najpierw policz dla dwoch lat, ile wyjdzie kasy
i czy trzeba uwzglednic podatek "Belki"
11 cze 19:25
aaa: prosze pisze
11 cze 19:28
aaa: nie to belki
11 cze 19:28
aaa: .
11 cze 19:31
aaa: @sushi
gg6397228 prosze pisze. ja jestem smutny
11 cze 19:34
sushi_ gg6397228:
800* (1+8%)2 =..... "x"
x* (1+4%)3=...
więc widać , że można było policzyć
800* (1+8%)2 * (1+4%)3=...
11 cze 19:38
aaa: ah dzieki
11 cze 19:39
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
11 cze 19:45