granica ciągu
Karo: | | (−1)n*2n | |
Dany jest nieskończony ciąg (an), gdzie an= |
| . |
| | n+3 | |
a) Wykaż, że nie istnieje granica ciągu a
n.
b) Wyznacz największą liczbę a i najmniejszą b, dla których każdy wyraz a
n ciągu (a
n) spełnia
warunek a≤a
n≤b.
11 cze 18:35
sushi_ gg6397228:
a) do czego dąży ten ciąg
b) wypisz kilka początkowych wyrazów ciągu i coś zauważ
11 cze 19:10
Nela: a) granica ciągu nie istnieje, bo nie jest on ciągiem monotnicznym, jego wyrazy są na
przemiennie ujemne i dodatnie [przez (−1)n w liczniku]
Można to też udowodnić tworząd ciągi bn = a2n i cn = a2n−1, 2n to wyrazy parzyste ciągu, a
2n−1 to nieparzyste.
Granice tych ciągów wynoszą: lim(n→∞) bn = 1/2 oraz lim(n→∞) cn = −1/2. Granice tych ciągów
nie są równe, więc ciąg an nie ma granicy
b) w tym przypadku a to pierwszy wyraz ciągu an, czyli a=−2. Natomiast b to drugi wyraz ciągu,
czyli b=1
−2≤an≤1
28 maj 09:19
wredulus_pospolitus:
fajny odkop, ale:
| | (−1)n* ln n | |
(a) ciąg niemonotoniczny może być zbieżny np. bn = |
| |
| | n | |
tak więc − zła argumentacja
28 maj 09:52